7 Mart 2014 Cuma

Shingeki no Kyojin



Yıl: 2013
Bölüm Sayısı: 25
Bölüm Süresi: 25 Dakika
Yayın Şekli: TV
Diğer İsimleri: Attack on Titan
Tür: Aksiyon, Macera, Korku, Fantezi, Shounen, Trajedi, Askerî, Drama, Psikolojik
Yönetmen: Araki Tetsuro
Orijinal Hikâye: Isayama Hajime
Firma/Stüdyo: Wit Studio, Production I.G

Birkaç yüzyıl önce, insanoğlunun büyük çoğunluğu devler tarafından yok edilmiştir. Devler değişik boylarda oldukları gibi zekâ seviyeleri çok az olmakla beraber insanları bir besin kaynağı olarak yemek dışında öldürüyorlardır. Devlerin insanlar dışında hiçbir canlıya zarar vermemesi ise devlerin insanlarla olan ilginç bir bağı olduğunu göstermektedir. Velhâsıl bu bağı kimse bilmemektedir. İnsanoğlu devlerin korkusundan kurtulabilmek için devlerin aşamayacağı uzunlukta duvarlar inşa edip bu alanda kendilerini sınırlandırarak tabiri caizse bir koyun gibi yaşamaya başladılar. Son dev isyanından sonra 100 yıl boyunca huzur içinde bu duvarların içinde yaşayan insanoğlu, devleri artık tamamen etkisiz bir varlık olarak görmeye başlamıştır. Ancak bu yanılgı 100 yılın ardından duvarların üstünden yüzü gözüken devasa bir devin duvarda bir delik açmasıyla büyük bir umutsuzluğa dönüşür. Dev istilası sırasında Eren ve Mikasa adlı iki çocuk, annelerini kurtaramadıkları gibi onun bir dev tarafından canlı canlı yendiğine de şahit olurlar. Eren bu trajik olaydan sonra tek bir dev bile kalmayana kadar onları öldüreceğini ve insanoğlunun intikamını alacağına dair yemin eder.





2013 yılının en iyi çıkış yapan serilerinden birisi. Baştan söyleyeyim karakter çizimleri kötü burası kesin =P Konusu güzel olmakla beraber, çok ilginç bir şekilde ilerliyor. Yani sanki yazar, çok önceden konuyu belirlememiş, aklına ne gelirse o an döktürüyor gibime geliyor çoğu sahnede. Yani bazı sahneler zorlama olarak ilerliyor diyebilirim. Herhalde böyle olacaktı, ama böyle oldu vs gibi bir kurgunun içinde gidiyor her bölüm. Yalnız konusu için bile izlenecek bir yapıt kendisi. Zira ilginç bir konu.





Devler ve insanlar kapışıyor =P Peki amaçları nedir bu devlerin? Kral ne yapıyor? Din adamlarının işi ne? Askerler neden öleceklerini bile bile keşfe çıkıyorlar? Devlerin amaçları manga içerisinde açıklanmış sanırım, zira ben sadece sekiz cildini okudum o da anime ilk sekiz cildi konu edindiği için. Peki, kral neyin nesi? Devlerin geçmişi hakkında muhakkak bir bilgisi var, ama halk ve askerlerden saklanıyor neden? Ayrıca trajikomik bir şekilde insanoğlu böyle duvarların içinde koyun gibi yaşamalarına rağmen yine de yolsuzluk yapma girişiminde bulunuyorlar. Yani şunu anlıyoruz insanoğlu hiçbir zaman ve hiçbir şekilde değişmiyor. Huzur baş gösterdiği vakit isteyen istediğini yapabilir havasındayız, hatta o kadarki insanlar rüşvet dışında birbirlerini öldürüp insan bile satabiliyor. Her neyse, ya din adamları ne iştir? Öyle bir zamanda hangi dine inanıyorlar acaba veya din adamlarının sakladıkları bir şeyler yok mudur? Sanmıyorum ki olmasın... Ya askerler neden kendi canlarını feda etmekte bu kadar ısrarcı? Çünkü onlar devler hakkında veya kralın sırları(varsa eğer) hakkında hiçbir şey bilmiyorlar ve bilmedikleri için öğrenmek istiyorlar. Keşif Lejyonu adı altındaki bu topluluğu oluşturanlar zaten deli dolu tiplerden oluşuyor. Bazısının amacı dış dünyayı görmek olduğu gibi bazısının ise amacı devlerin zulmünden kurtulup kimseden korkmayarak rahat yaşamaya devam etmektir.






Neyse neyse karakterlere gelelim. Baş karakterimiz ilginç bir kişi =) Süper ötesi karizması veya yeteneği olmamakla beraber harika bir cesarete ve azme sahip. Zaten bu iki şeye de sahip olmasa hiçbir şeyi olmayan bir tiple karşı karşıya kalacaktık. Bir de olduk olmadık yerlerde ağlaması varki ayrı bir komedi =) Bu açıdan diğer ana karakterlerden cidden ayrılıyor =) Genelde sulugöz kız karakter yerine erkek bir karakterimiz oldu hayırlısı olsun =)


Mikasa adlı kızımız ise Eren'in tam zıttı =P Karizmanın dibi, müthiş bir yeteneğe sahip... Yani Eren'de olmayan her şey onda can bulmuş gibi =P Mikasa, Eren'e abayı yakmış hem de fena =P Dev isyanından bir yıl önce ailesi gözleri önünde öldürülmüş ve Eren onu kurtarmıştır. Daha doğrusu kurtarmaya çalışmıştır, zira Mikasa, Eren'i kurtarmış gibi bir durum söz konusu oluyor bütün olayların sonucuna bakarsak. Her neyse Mikasa'yı sevmekle beraber o yüzünün önüne gelen bir demet perçem var ya onları kesesim var... Ya tamam her şeyi güzel hoş o perçem nedir ya? Rukia'ya benzetiyorum ayrıca o saçlarından dolayı onu.


Armin adlı bu iki gencin arkadaşı ise oldukça korkak bir kişiliğe sahiptir. Fiziksel yeteneği olmamasına rağmen zihinsel yeteneği oldukça fazladır. Zaten Eren ve Mikasa'nın kurtulması da bir bakıma Armin'in sayesindedir. Yani Armin olmasa bu iki ufaklık belki hayatta bile olamayacaktı. Armin ise bütün bunlara rağmen kendini her zaman bir yük olarak görüp bir hiç olduğunu düşünmektedir. Eren ve Mikasa ise buna tamamen karşıdır, çünkü Armin'in düşünce tarzı yüzünden birçok olaydan kurtulmuşlardır. Bunun dışında 104. birlikte yer alan birkaç tane daha karakter var ki onlarda tam şenlik =P Oburluk ve tuhaflık abidesi Sasha =P Aptal olmasına rağmen yetenekli Conny =P Açık sözlü, ama korkak ve bir o kadar yetenekli Jean =)



Bir de Levi adlı bir karakterimiz var ki serinin can damarlarından biri =) Levi deyince aklıma D-Gray Man serisinden Lavi geliyor =P Lavi sevilesi bir karakterdir =) Levi de öyle bir karakter işte =) Tamam yüz ifadeleri hep aynı, tekme savuruşu ise ayrı bir komedi, ama karizma adam ya =P Hele bir de temizlik hastalığı yok mu =PPP Benim tam tersimmiş kendisi onu anladım izlerken :D




Aklımda ne varsa unuttum gene =P Neyse konusu ve karakterleri için izlenecek güzel serilerden biri kendisi... Devam serisi gelecek sanırsam ki mangası daha devam ediyor biraz geç gelebilir o açıdan. İki tane yan hikâyesi var. Bir tanesi yayınlandı. Ayrıca Picture Drama şeklinde devam eden chibi boyutlarında komedi tarzında kısa serisi mevcuttur izleyin derim bunu da oldukça eğlenceli =)

7 yorum:

  1. animenin çizimi gerçekten güzel
    erenin yeteneği insanlığı kurtaracak kadar güçlü ve artar bu yetenek titana dönüşmesi ve eren sulu göz bir karakter değil
    yorumların hiç hoşuma gitmedi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar kötü bir yorum ki cidden çizimler çok güzel duygu çok fazla işleniyor sulu göz değil yeri geldiğinde ağlamasını biliyor çünkü gözlerinin önünde sevdiği insanlar ölüyor. 10 üzerinden 9 veririm ben çok az eleştircek şey var

      Sil
    2. Bence ismin erenci kedi olmalıydı lololol

      Sil
  2. Mangayı tamamen okumuş biri olarak şunu diyebilirimki, Eren hiç pes etmeyen azimli bir karakter.Olaylar devlerin sırrı falan oldukça şaşırtıcı.Ama ne yazıkki 50-60 bolum yapmazlarsa sırlara falan anime yetmez..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Azimli olmasına katılıyorum =P Mangasını animenin ilk sezonuna kadar okudum, gerisini okumadım heyecanı kaçmasın diye. Animesini izlerken görmek istedim. Ancak ikinci sezonda da bir şey göremedik. 3. sezonda olayların gidişatı dediğin gibi devlerin sırrının açığa çıkmasıyla devam edecek sanırım. Çünkü git gide sıkılmaya başladım. İkinci sezon pek öyle ele avuca sığan bir şey olmadı açıkcası. Böyle kısa kısa sezonlar yapacaklarsa eğer dediğin gibi biraz yıllar alacak o vakit.

      Sil
  3. kardeş naptın narutoyu mu tarif ettin ? yada gittin aşk animesinden bir karakteri mi ? sen yorum yapma işini bırak. animenin çizimini yapan stüdyoyu biliyor musun ? hayatında kaç anime izledin böyle düşüncelere kapıldın bilmiyorum. çizim olarak dünyadaki en kaliteli anime serilerindendir.bunu ben demiyorum azıcık araştır gör. konu olarak çok ilginç ve yazarın ciddi şekilde kurguladığı bir yapımdır. bölümler zoraki değil muazzam şekilde planlı gidiyor.izleyecek olanlar sadece ilk bölümü izlediğinde bile yorumlarının yanlışlığını görecektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TV: 846, OVA: 450, Movies: 357
      Şu an izlediklerimin istatiği.

      Uzun bir yazı yazdım, sonra gereksiz gördüm, sildim =P Kısaca herkesin kendi düşüncesi kendi yorumu. Kimse buna kötü veya iyi diyemez. Sadece katılıyorum veya katılmıyorum diyebilir ve kendi düşüncelerini güzelce dile getirir. Kimse herkesle aynı düşünceye sahip değildir sonuçta. Maalesef insanlar bunu bir türlü anlayamıyor. On beş yıldır bu hiç değişmiyor.

      Sil